• Print

Stofproblemer

- og hvordan man løser dem

ISBN: 9788741270678 (Bog)
ISBN: 9788741270685 (i-bog)
Udgivelsesår: 2018
Udgave: 1
Sider: 272
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Stofproblemerne dukkede op for godt 50 år siden, og det der begyndte som et lille problem, har siden både herhjemme og i udlandet ikke bestilt andet end at vokse sig til et stadigt større og mere komplekst problem, og handlen med de illegale stoffer er blevet en af de største industrier, vi kender til, en industri der er ledsaget af død og ødelæggelse. Der er hældt milliarder og atter milliarder i forsøget på at begrænse problemet, og lige lidt har det hjulpet.

Der behandles og forebygges på livet løs, og mens forebyggelsesindsatsen i form af oplysning og kampagner stort set har været pengene ud af vinduet, har behandlingen af det problematiske stofbrug været både godt og nyttigt for de mange, der har søgt behandlingen Det har været en hjælp til den enkelte, men det har ikke løst problemet, og udbuddet af behandling har til stadighed været minde end efterspørgslen.

Det er derfor ikke overraskende, at politikernes foretrukne svar på løsningen af problemet har været, at vi skal kontrollere os ud af det: Vi skal ødelægge produktionen af illegale stoffer, gå benhårdt efter forhandlerne af stofferne, og forbyde og retsforfølge enhver form for brug og besiddelse af stofferne, og straffen for ethvert forsøg på at omgås disse foranstaltninger skal være hård.

Det er en politik, der udmøntede sig Nixons ’War on drugs’, og også i FN’s budskab fra 1998, om at der skulle arbejdes for at skabe en stoffri verden inden 2008.

Man kan roligt sige at krigen mod stoffer ikke blev vundet, endsige at der nogen sinde er udsigt til, at den bliver det. FN´s budskab om at verden skulle være stoffri i 2008 er i den grad blevet modsagt af virkeligheden. Samtidig har den kontrolindsats, der skulle føre til målet været ledsaget af en uhyrlig række af skadevirkninger, først og fremmest en uhyggelig kriminalisering og stigmatisering af stofbrugerne.

De illegale rusmidler er kommet for at blive. Der er ikke nogen endegyldig løsning på stofproblemet, men der er en række delløsninger på de problemer, stofferne skaber for brugerne, og også en række muligheder for at begrænse de skader, som stofferne og den nuværende narkotikapolitik påfører brugerne.

Denne bog er et forsøg på at beskrive, hvordan man kan, om ikke løse, så dog begrænse stofproblemet.

 

Magasinet P

12-03-2018 

Emil Hvidberg Christensen

"Bogen påstår ikke, at der findes nemme løsninger, heller ikke i form af legalisering. Der må en besindig kontrol til der, hvor det giver mening. Men i stedet for at betragte stoffer som dæmonisk gift argumenterer Ege for, at vi som samfund må forsøge at regulere brugen og begrænse udbredelsen af stofferne, ligesom det er tilfældet med andre potentielt skadelige påvirkninger i samfundet.

Bogen fungerer både som en fagligt velfunderet håndbog og som et til tider polemisk debatindlæg, hvilket er forfriskende. Den er skrevet i en let, formidlende sprogtone og vil være yderst brugbar for klinikere inden for alle felter – og kan med stor fordel også læses af beslutningstagere og administratorer."

Kristeligt Dagblad

05-02-2018 

Britta Søndergaard

Forside 2.2.2018:

"Kritik: 50 års narkopolitik har slået fejl

Flere dør af narkotika end i trafikken, og hvert år sigtes 15.000 danskere for besiddelse af narko. Tre fjerdedele af samfundets ressourcer på området går til politi og kontrol. Politikerne må gøre op med troen på, at problemerne med misbrug kan løses gennem straf, lyder budskabet i ny bog."

Læs hele artiklen her

 

Weekendavisen

05-02-2018 

Henrik Dørge

"Det er ikke just en succeshistorie, som Peter Ege, tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune, udfolder i en ny bog med titlen Stofproblemer. På baggrund af flere årtiers arbejde og forskning inden for narkotika-området beskriver Peter Ege ligeud den danske politik mod de illegale stoffer som en fiasko."

Bagsidetekst

Stofproblemerne dukkede op for godt 50 år siden og har siden både herhjemme og i udlandet vokset sig større og stadigt mere komplekse. Handlen med illegale stoffer er blevet en af de største industrier, vi kender - en industri, der er ledsaget af død og ødelæggelse.

Fra samfundets side er der brugt milliarder af kroner i forsøget på at begrænse problemerne, og mens forebyggelsesindsatsen i form af oplysning og kampagner har været stort set nytteløs, har behandlingen af det problematiske stofbrug været både god og brugbar for de mange, der har søgt behandlingen. Desværre har udbuddet af behandling været mindre end efterspørgslen.

Politikernes foretrukne måde at løse stofproblemerne på har været kontrol. Vi har skullet ødelægge produktionen af illegale stoffer, gå benhårdt efter forhandlerne og forbyde, retsforfølge og straffe enhver form for brug og besiddelse af stofferne. Vi må imidlertid se i øjnene, at krigen mod stoffer ikke er vundet, og at de illegale rusmidler er kommet for at blive. Der er ikke nogen endegyldig løsning på stofproblemet, men der er en række delløsninger på de problemer, stofferne skaber for brugerne, og også en række muligheder for at begrænse de skader, stofferne og den nuværende narkotikapolitik påfører brugerne.

 

Stofproblemer – og hvordan man løser dem er et bud på, hvordan man kan om ikke løse stofproblemet, så dog begrænse det.

 

Peter Ege (født i 1941) er speciallæge i samfundsmedicin og arbejdede fra 1994-2011 som socialoverlæge i Københavns Kommune. Han har været tilknyttet Ambulatoriet i Classensgade og Lægeklinikken i Turesensgade som konsulent, medlem af Narkotikarådet, sagkyndig rådgiver i Sundhedsstyrelsen i spørgsmål vedrørende stofmisbrug og bestyrelsesmedlem i Gadejuristen. Peter Ege har publiceret adskillige bøger og artikler om stofproblemer og andre samfunds- og socialmedicinske emner.

    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.