• Print

Den motiverende samtale

Støtte til forandring

ISBN: 9788741257259 (Bog)
Udgivelsesår: 2014
Udgave: 2
Sider: 556
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Hvordan hjælper man bedst mennesker til at foretage ønskede ændringer i deres liv?

En mulighed er at hjælpe dem til at overvinde den ambivalens, der ofte er forbundet med forandring; på den ene side vil man gerne, på den anden side ikke.

Den motiverende samtale

Formålet med den motiverende samtale er at overvinde denne ambivalens, men det er klientens opgave, ikke rådgiverens, at sætte ord på den og løse den. Den motiverende samtale er en rådgivningsteknik snarere end en bestemt terapi eller behandling.

Den grundlæggende tanke er at fremkalde klientens egentlige indre motivation for ændring. I stedet for at benytte overtalelse, konfrontation eller tvang bygger Den motiverende samtale på at identificere og mobilisere klientens indre værdier og mål i fremkaldelsen af motivation.

Målgruppe

Den motiverende samtale henvender sig til studerende og praktikere inden for psykologi, psykiatri, socialt arbejde, kriminalforsorg, sundhedsforebyggelse og misbrugsbehandling og er en konkret metode til dem, der møder umotiverede klienter i deres arbejde.

William R. Miller

Professor i psykologi og psykiatri ved University of New Mexico, hvor han også leder Center on Alchoholism, Substance Abuse and Addictions.

Stephen Rollnick 

Tilknyttet Department of General Practice, University of Wales College of Medicine og har mange års klinisk erfaring fra arbejdet som psykolog ved British National Health Service.

Sygeplejersken

01-10-2014 

"Her bliver i detaljer gjort rede for, hvordan en professionel kan hjælpe en patient eller klient til at identificere og mobilisere sine værdier og mål og dermed støtte personens motivation for forandring. Definitionen på den motiverende samtale eller MI (Motivational Interviewing) lyder med lægmands sprog: ”Den motiverende samtale er en samarbejdsbaseret samtalestil rettet mod at styrke en persons egen motivation og selvvalgte forpligtelse til forandring.”
[...]Den ny udgave er, som de to tidligere, forskningsbaseret. Den indeholder mange eksempler på dialoger og nyttige opsummeringer af hovedpunkter, og den er let at læse."

Bagsidetekst
Den motiverende samtale (Motivational Interviewing – MI) er en effektiv metode til at støtte forandring. Denne nye udgave af bogen tager udgangspunkt i den nye MI-model, som omfatter fire delprocesser: engagering, fokusering, fremkaldelse og planlægning. William R. Miller og Stephen Rollnick demonstrerer, hvordan disse delprocesser udfoldes i praksis, beskriver en lang række praktiske anvendelser for tilgangen og gennemgår det voksende evidensgrundlag. Bogen er gennemsyret af respekt for og medfølelse med klienterne og indledes med en grundig gennemgang af ånden og metoden i MI. I afsnit om de fire delprocesser får læseren konkret vejledning i, hvordan man trin for trin opbygger en stærk arbejdsrelation, udvikler et klart fokus og en entydig retning, fremkalder og styrker klientens motivation for forandring og formulerer en konkret handleplan. De centrale kommunikationsfærdigheder, der indgår i MI, forklares; vignetter og uddrag af samtaler illustrerer levende, hvad der henholdsvis kan fremme og hindre et vellykket forløb i forskellige sammenhænge. Det diskuteres, hvordan man opnår kompetence i MI, integrerer metoden med andre tilgange og vurderer behandlingsintegritet. En oversigt over hovedpunkter som afslutning på de enkelte kapitler styrker bogens anvendelighed i forbindelse med uddannelse og faglig udvikling. Bogen afspejler vigtige fremskridt inden for forståelsen af og uddannelsen i MI og er centralt læsestof for behandlere inden for både fysisk og psykisk sundhed, herunder misbrugsspecialister, kliniske psykologer, psykiatere, familieterapeuter, vejledere, sygeplejersker og sundhedsvejledere og for studerende inden for disse områder.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.