• Print

Filosofi i ledelse

Vilkår for ledelsesteori og -praksis

ISBN: 9788741254395 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 1
Sider: 240
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Filosofi i ledelse er en bog om det, der går på tværs af ledelsesdiscipliner og -teorier om Det personlige lederskab, Ledelse og medarbejdere og Ledelse og organisationer.
Udgangspunktet er, at ledelsesfilosofi udstikker rammerne for ledelsesteori, som igen udstikker rammerne for, eller i hvert fald har indflydelse på ledelsespraksis. Dermed betragtes ledelsesfilosofi ikke som noget, man kan vælge til eller fra på uddannelser og kurser, men som præmisserne for den måde, ledelse forstås og praktiseres på.

Hvad får du ud af at læse bogen:

Bogen er ikke en indføring i hverken filosofi eller ledelsesteori, men en fortælling om, hvordan forældede filosofiske betragtninger præger aktuelle ledelsesteoretiske positioner som fx socialkonstruktionisme, poststrukturalisme, narrativ teori, værdibaseret ledelse og teori U.

Målgruppe:

Bogen er skrevet til ledere og studerende i ledelse i håbet om at skabe et bedre udgangspunkt for kritisk at perspektivere og diskutere de ekstremt mange tilgange der er til ledelse.
Pia Lauritzen

Pia Lauritzen er Mag.art., erhvervsforsker og konsulent i Academy A. Hun skriver PhD om præmisserne for ledelse og vores måde at organisere os på i Vesten. Pia Lauritzen er ved at udvikle et kursus med afsæt i bogen Filosofi i ledelse, som planlægges udbudt fra foråret 2011.

Besøg forfatterens hjemmeside ved at klikke her

Forfatteren debatterer


Læs artikel i Berlingske: Ledelse sendt fra himlen

Læs artikel i kommunikationsforum: Når sproget kører af sporet

Læs artikel i Lederne: Lederens nye klæder

Slagmark - Tidsskrift for idéhistorie

19-07-2012 Martin Skovbjerg Jensen

"[...]Bogen har her en klar og vigtig pointe i, at hvis ledere blot bliver undervist i visse teorier, så vil de være tilbøjelige til at forstå indenfor rammerne af disse, hvorfor det gælder om at lære lederne at tænke selv.[...]Bogen er nemlig en velkommen og forfriskende udgivelse på dette felt. Mest af alt fordi den i dens konklusion ikke anbefaler en given teori, men i stedet forsvarer noget så uvi¬denskabeligt som mavefornemmel¬ser, skud fra hoften osv. Man skal ikke have talt med mange ledere før man finder ud af, at de stoler meget mere på egen dømmekraft end på den sidste nye ledelsesteori. Bogens største styrke er, at den holder sig fra ledelseslitteraturens to allestedsnærværende faldgruber: enten fremføres en bog, som blot endnu et perspektiv, som man kan bruge eller lade være, eller også fremføres den nyeste teori, som teorien, der bryder med alle fortidige fejltagelser. Lauritzens giver et bud, som er provokerende og i bedste forstand indbyder til at tænke imod hende, fordi hun starter med at postulere, at filosofferne nu engang er dem, som har øvet sig længst på at tænke, og denne evne bør moderne ledere forsøge at udvikle.[...]"

DBC - Lektørudtalelse

17-03-2011 Alma Lind Jensen

"[...] Bogen har lærebogskarakter, men inddrager også 3 cases ved gengivelse af interviews og blogindlæg. Den har en klar struktur i sin opbygning, sproget er fagligt og nuanceret.[...]"

Bagsidetekst
Filosofi i ledelse er en bog om det, der går på tværs af ledelsesdiscipliner og -teorier om Det personlige lederskab, Ledelse og medarbejdere og Ledelse og organisationer. Udgangspunktet for bogen er, at ledelsesfilosofi udstikker rammerne for ledelsesteori, som igen udstikker rammerne for eller i hvert fald har indflydelse på ledelsespraksis. Dermed betragtes ledelsesfilosofi ikke som noget, man kan vælge til eller fra på uddannelser og kurser, men som præmissen for den måde, ledelse forstås og praktiseres på. I bogen argumenterer forfatteren for, at vor tids ledelsesfilosofi er baseret på en meget gammel forståelse af filosofi, som er problematisk i forhold til at imødekomme de krav og forventninger, der stilles til ledere i dag. Som alternativ bruges udviklingen i filosofisk tænkning gennem de seneste 200 år til at introducere en ny måde at tænke og arbejde med ledelse på. Bogen er ikke en indføring i hverken filosofi eller ledelsesteori, men en fortælling om, hvordan forældede filosofiske præmisser præger aktuelle ledelsesteoretiske positioner som fx socialkonstruktionisme, poststrukturalisme, narrativ teori, værdibaseret ledelse og Teori U. Den er skrevet i håbet om at give ledere, konsulenter og studerende et bedre udgangspunkt for kritisk at perspektivere og drage nytte af den enorme mængde litteratur, der findes om ledelse.
    Vi bruger cookies på www.hansreitzel.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.